+38 (093) 250-76-46

Замовити дзвінок

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Новина по проекту №
Гендерний профіль: як громади Кіровоградщини вчаться враховувати потреби всіх
Ср, 10.07.2024

У рамках проекту «Партисипативний підхід до розвитку громад у Кіровоградській області» 3-4 липня у місті Кропивницький відбувся дводенний тренінг на тему «Гендерний профіль громади: від даних до рішень».

Тренінг, який провела досвідчена тренерка Любов Кан (феміністка, директорка ГО «ВАЖЛИВА», менторка, мотиваційна спікерка, soft skillsтренерка Тренінгового центру «Мозаїка».), зібравши учасників з п’яти громад (які були попередньо відібрані для участі у проекті) для обговорення важливості впровадження гендерного підходу у розробці місцевої політики. Це були представники ЗМС та НУО з Новоархангельської, Дмитрівської, Новоукраїнської, Маловиськівської та Знам’янської громад.

На тренінгу Любов Кан розповіла про основні засади гендерного підходу до розробки місцевої політики, наголосивши на важливості врахування потреб, пріоритетів та послуг для різних груп населення. Цей підхід дозволяє не лише більш ефективно планувати стратегії розвитку громад, а й забезпечувати рівний доступ до ресурсів та послуг для всіх мешканців.

Одним із ключових завдань для учасників було визначення пріоритетів, потреб та послуг, які були актуальні до 24 лютого 2022 року, а також тих, що стали важливими після цієї дати. Наприклад, до війни ключовими були розвиток освіти та доступ до медичних послуг — Безпека і психологічна підтримка.

Любов Кан презентувала структуру ґендерного профілю громади, який може стати основою для стратегічного планування та бюджетування, формування інвестиційної політики, а також для моніторингу та оцінки реалізації програм. Гендерний профіль включає аналіз таких важливих аспектів, як:

— Населення та демографічний склад.

— доступ до основних послуг (освіта, охорона здоров’я, соціальний захист тощо).

— Економічний розвиток та зайнятість.

— стан безпеки та правопорядку.

— участь жінок і чоловіків у прийнятті рішень

«Гендерний профіль громади може бути використаний для проведення гендерного аналізу, що допоможе виявити нерівності між різними групами населення. Він також стане основою для стратегічного планування, розподілу бюджетних коштів та формування інвестиційної політики, що буде враховувати потреби всіх мешканців. Крім того, профіль дозволить оцінювати ефективність реалізованих програм та покращувати якість надання послуг» — говорить Лідія Міркотан, учасниця тренінгу, представник Дмитрівської громади

Наприкінці тренінгу учасники отримали завдання розпочати підготовку до створення гендерного профілю своїх громад. Зокрема, вони мають зосередитися на таких сферах, як склад населення, освіта, зайнятість, здоров’я та політична доля. Цей інструмент допоможе ефективніше планувати розвиток, забезпечуючи рівні можливості для всіх мешканців.

Цей тренінг став важливим кроком на шляху до створення рівних умов для жителів громад, які взяли участь у тренінгу, що сприятиме більш справедливому та ефективному розвитку регіону.

Проект «Партисипативний підхід до розвитку громад у Кіровоградській області» реалізується ГО «Територія успіху» в рамках проекту USAID «Демократичне врядування в Східній Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Замовити дзвінок

    ПІБ

    Телефон

    Дякуємо за заявку!

    Ми зателефонуємо на протязі 30 хвилин.